Utolsó frissítés ideje: 2023. 11. 08. 12:36 
 
 
2024. Június 16. ma Jusztina - napja
Rólunk
Hírek
HVS (2007-2013)
HFS (2014-2020)
Dokumentumtár
Képregény
Galéria
Sajtószoba
Fórum
Elérhetőség
GY.I.K.
Működési költségek
Településeink
LEADER 2013

<< Jun 2024 >>
Vas He Ke Sze Csu Pe Szo
 1
 2  3  4  5  6  7  8
 9  10  11  12  13  14  15
16 17  18  19  20  21  22
 23  24  25  26  27  28  29
 30

Hírek


A Nyírségbe vezetik a Tisza vizét
(2023-02-24 16:20)

A tervezők lakossági fórumokon hallgatják meg a gazdák véleményét.

 

Az elmúlt negyven-ötven év egyik legnagyobb vízügyi beruházására készülnek vármegyénkben, ugyanis a Tisza vizét szeretnék elvezetni a Nyírségbe.

A szekemberek szerint ez lenne a legmegfelelőbb válasz az elmúlt évek egyre melegebb, szárazabb aszályára. Igaz, a Tisza vizét nnemcsak elvezetni kell 80-90 kilométeres távolságra, hanem tározók is kellenek, amelyekben meg is marad a víz.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a Nyírség fejlődése és a mezőgazdasági termelés érdekében szükség van a vízgazdálkodás javítására, a vízvisszatartási lehetőségek kiépítésére, és a természeti állapotok megóvására. Éppen ezért az új vízügyi program célja a Nyírség területi sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve tájhasználati módszerek kialakítása, a gazdálkodási feltételek, és az ökológiai állapot javítása, hogy enyhüljenek a természet okozta, mind az emberi tevékenységből eredő problémák, s javuljanak a lakosság életfeltételei.  

A szakemberek szerint  a térség fejlesztéséhez hosszú távon elengedhetetlen a táj vízgazdálkodási helyzetének tartós javítása, megszilárdítása, a vízháztartási problémák csökkentése. Ehhez arra van szükség, hogy a felszín vízrajza, a vízpótlás és a vízvisszatartás tartósan megváltozzon. Ha ezt sikerül megvalósítani, a korábbinál nagyobb jövedelmet elérő gazdálkodásnak köszönhetően erősödik a Nyírség népességmegtartó képessége.

A Nyírség vízgazdálkodásának fejlesztését célul kitűző projektben szerepel a Tisza vizének elvezetése és 11 új tározó megépítése. A terveket előkészítő VIZITERV Environ Kft. és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság lakossági fórumokat szervez, hogy a kialakítandó tározók térségében élő helybeliek  megismerhessék az elképzeléseket, a terveket, s az egyes területeken érintett gazdák a véleményeikkel és észrevételeikkel segítsék a tervezők munkáját.

A javaslatokra, a véleményekre az elkövetkező hetekben is lehetőség lesz, ugyanis mint a rendezvény végén a tanácskozás moderátora, Korona Gábor bejelentette, a vízgazdálkodási projekt honlapján van lehetőségük megírni a gazdáknak az aggodalmukat, a gondolataikat a tervezett vízügyi fejlesztésekkel kapcsolatban. 

Forrás: szon.hu


   
Gyorslinkek


Partnerek

Magyar Államkincstár

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

HOI


Településeink honlapjai

www.balkany.hu
www.biri.hu
www.bokony.hu
www.erpatak.hu
www.gesztered.hu
www.kallosemjen.hu
www.kalmanhaza.hu
www.kotaj.hu
www.nagycserkesz.hu

www.nagykallo.hu
www.napkor.hu
www.nyirbogdany.hu/

www.nyiregyhaza.hu
www.nyirpazony.hu
www.nyirtelek.hu
www.nyirtura.hu
www.szakoly.hu
www.ujfeherto.hu


 
 
 
 
 
  2008. Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesulet - Minden jog fenntartva!  [ Impresszum ] [ Jogi nyilatkozat ] [ Adatvédelem ]
Dev by: z404