Utolsó frissítés ideje: 2019. 06. 18. 09:36 
 
 
2019. Június 19. ma Gyárfás - napja
Rólunk
Hírek
HVS (2007-2013)
HFS (2014-2020)
Dokumentumtár
Képregény
Galéria
Sajtószoba
Fórum
Elérhetőség
GY.I.K.
Működési költségek
Településeink
LEADER 2013

<< Jun 2019 >>
Vas He Ke Sze Csu Pe Szo
 1
 2  3  4  5  6  7  8
 9  10  11  12  13  14  15
 16  17  18 19 20  21  22
 23  24  25  26  27  28  29
 30

Hírek


Az EU kopogtat a vidék ajtaján
(2009-06-15 10:47)

Egy kötelező uniós gyakorlat, amelyből annyit élvezhetünk, amennyit mi magunk kihozunk – írja le tömören a lehetőségek és feladatok halmazát Szilágyi György, a Nyíregyházi Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) vezetője. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat európai uniós mintára jött létre, a vidékfejlesztés új színtere, amely a kormányzati és önkormányzati intézmények, társadalmi és civil szervezetek, szakmai testületek, természetes személyek és gazdálkodó szervezetek együttműködésében teremt közös platformot. 

– Az állandó egyeztetést és a felülről kezdeményezett programok véleményezését többek között a módszertani tapasztalatcserékkel, igényfelmérésekkel, képzési programokkal, a térségek közötti illetve nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítésével érhetjük el. Mindemellett folyamatos tájékoztatást nyújtunk a hazai és a nemzetközi fejlesztési forrásokról, teszteljük a legjobb gyakorlatokat, és általában véve igyekszünk megteremteni a közvetlen kontaktust a helyi fejlesztési elképzelések és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III.-IV. tengelyének intézkedései között – vázolja az iroda vezetője, hogyan lehet elérni a stratégiai és gyakorlati síkok találkozását.

A kezdeményezésen múlik
A konkrét programlehetőségek valóban a vidék fejlesztésének lehetséges területeit érintik, ilyen például a fenntartható energia, az állattenyésztés és állattartás, a szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer feldolgozás, vidéki örökség, kertgazdaságok és természet közeli gazdálkodás, Leader, erdészet és vadgazdálkodás, turizmus és vállalkozásfejlesztés, társadalmi integráció, humán erőforrás és szolgáltatásfejlesztés, tudás-innováció, kutatás-fejlesztés.
A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület (Nyírség HACS) területén a Nyíregyházi Helyi Vidékfejlesztési Iroda és Nagykállói Helyi Vidékfejlesztési Iroda közvetíti a pályázati lehetőségeket, illetve az esélyt az egyeztetésre. Ez egy kötelező uniós gyakorlat, s valóban a fent felsorolt szereplőkön múlik, mit sikerül kihozni belőle. Ha mi, vagyis az egész ország, s szűkítve a kört az Észak-alföldi Régió vagy Nyírségi Helyi Akciócsoport működési területén élőkre aktívak vagyunk, ha részt veszünk az országos egyeztetésektől a mini platformokig és elmondjuk a véleményünket, javaslatainkat, hogy ezt vagy azt így szeretnénk, megoldani, akkor az eljut az EU adott színterére. Ha kevésbé vagyunk aktívak, akkor nyilván kevesebb esélyünk van arra, hogy a vidékfejlesztési folyamatokba bekapcsolódjunk és igazi szerephez jussunk – utal az általános értelemben vett felelősségre Szilágyi György.

Saját érdektől vezérelve

Ez a mi feladatunk – fűzi hozzá –, hogy minden lehetőséget megragadva eljuttassuk a fejlesztés esélyét a végfelhasználókig, akik részt vehetnek az uniós programokban. Ez a hálózat abban is újszerű, hogy mindenkit megszólít, a diákoktól egészen a nyugdíjasokig minden korosztálynak nyújt valamit. Az éves munkatervünkben szerepel, hogy a jövő diplomásainak segítünk szakdolgozatok írásban, különböző kutatásokban és publikációkban a vidékfejlesztést szolgáló pályázati témákban. A környezetgazdálkodástól a falusi turizmusig 11 témakörben lehet jelentkezni, a hálózatban részvevőktől közvetlenül vagy egyéb információs csatornákon át kapnak információkat a választott területről.
A hálózati kapcsolódás ingyenes, és minden kötelezettség nélkül be lehet lépni. Ez egy laza szövetség, s mindeninek egyszerűen csak a jól felfogott érdeke mentén érdemes benne részt venni. Most formálódik még a működési mechanizmus, érkeznek az ötletek, öltenek formát az elképzelések arra nézve, hogy a régiós, kistérségi és helyi csoportos szinten mit tudunk kihozni a lehetőségekből. Továbbra is várjuk, gyűjtjük a kérdéseket, javaslatokat, és konkrét programokkal is lehet hozzánk fordulni, mi segítünk a pályázatok elkészítésében és benyújtásában.

Jó példák követése

A pályázati lehetőségek közül említést érdemelnek az UMVP 4. tengelyes u.n., „Leader-pályázatok”, amelyek stratégia felülvizsgálatát a helyi akciócsoporttal közösen végeztünk el. Érdemes érdeklődni, átnézni az eddigi anyagokat, amelyek gondolatébresztőként hatnak, s érdemes átgondolnia mindenkinek, a tapasztalatokból, jó példákból mit tudnának hasznosítani.

Bővebb információért forduljon a területileg illetékes Helyi Vidékfejlesztési Irodákhoz:
Nagykállói Kistérség
Nagykállói HVI
Kovács Róbert irodavezető
nagykalloi@vkszi.hu
Tel.: 42/260-040
Balkány, Kossuth 1-3.

Nyíregyházi Kistérség
Nyíregyházai HVI
Szilágyi György irodavezető
nyiregyhazai@vkszi.hu
Tel: 42/500-392
Nyíregyháza, Géza u. 29.


Forrás:Kelet-Magyarország


   
Gyorslinkek


Partnerek

Magyar Államkincstár

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

HOI


Településeink honlapjai

www.balkany.hu
www.biri.hu
www.bokony.hu
www.erpatak.hu
www.gesztered.hu
www.kallosemjen.hu
www.kalmanhaza.hu
www.kotaj.hu
www.nagycserkesz.hu

www.nagykallo.hu
www.napkor.hu
www.nyirbogdany.hu/

www.nyiregyhaza.hu
www.nyirpazony.hu
www.nyirtelek.hu
www.nyirtura.hu
www.szakoly.hu
www.ujfeherto.hu


 
 
 
 
 
  2008. Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesulet - Minden jog fenntartva!  [ Impresszum ] [ Jogi nyilatkozat ] [ Adatvédelem ]
Dev by: z404