Utolsó frissítés ideje: 2020. 06. 25. 13:46 
 
 
2020. Július 04. ma Ulrik - napja
Rólunk
Hírek
HVS (2007-2013)
HFS (2014-2020)
Dokumentumtár
Képregény
Galéria
Sajtószoba
Fórum
Elérhetőség
GY.I.K.
Működési költségek
Településeink
LEADER 2013

<< Jul 2020 >>
Vas He Ke Sze Csu Pe Szo
 1  2  3 4
 5  6  7  8  9  10  11
 12  13  14  15  16  17  18
 19  20  21  22  23  24  25
 26  27  28  29  30  31

Hírek


Fenntartható Energia - és Klíma Akciótervek (SECAP) készülnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
(2019-05-06 13:24)

SECAP - „FENNTARTHATÓ ENERGETIKAI – ÉS KLÍMA CSELEKVÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN” C. PROJEKT TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 

Az utóbbi években, évtizedekben mind gyakrabban elhangzik az a gondolat, hogy „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Arra figyelmeztet bennünket az a mondás, hogy a kék bolygót őrizzük meg fiainknak, unokáinknak, még pedig olyannak, amilyennek mi is kaptuk. A világ nagyhatalmai már számos csúcsértekezletet tartottak a klíma változásával kapcsolatban, azonban az elkövetkező években a célok megvalósítása érdekében nagy szerep jut a térségeknek és a településeknek is.

A fenntartható fejlődés, a környezet- és energiatudatosság napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, mely nem csak globális szinten élvez prioritást, hanem a közösségek, a települések és a lakosság szintjén is meg jelennie az igénynek. A szemléletváltáshoz, továbbá a klíma- és energiatudatosság növeléséhez kapcsolódó intézkedések akkor lehetnek eredményesek és tartósak, ha azt megfelelően átgondolt tervezés előzi meg. Ezt a célt támogatják a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv dokumentumok.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint Konzorciumvezető TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai – és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjének megvalósítása folyamatban van.

A projekt célja: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségére vonatkozóan, azaz a megye teljes területére kidolgozásra kerüljenek a ’Fenntartható energetikai és klíma akciótervek’ (Sustainable Energy and Climate Action Plan, továbbiakban SECAP).

Magyarországnak a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében megfogalmazott elvárások szerint 2020-ra 14,65 %-os részarányt kell elérnie a megújuló energia-hasznosításnak. Az Európai Unió által elvárt és a hazai célértékek eléréséhez szükséges a beruházások hatékonyságát segítő dokumentumok, többek között a SECAP megléte.

A projekt eredményeképpen a megyei térségek, települések SECAP dokumentummal fognak rendelkezni, melynek hatására energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülhetnek a településtervezésben.

A projekt 6 önkormányzat konzorciumi együttműködésében valósul meg.

A Konzorcium vezetője:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat;

Konzorciumi tagok:

Mátészalka Város Önkormányzata,
Kisvárda Város Önkormányzata,
Tiszalök Város Önkormányzata,
Vásárosnamény Város Önkormányzata,
Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata.

A konzorciumvezető koordinálja a 11 db LEADER Helyi Akciócsoport területére vonatkozó SECAP dokumentumok kidolgozását. A konzorciumi tagok a saját településük SECAP-jának elkészítését vállalták szakértők bevonásával.

Milyen előnyökkel jár a SECAP megléte az önkormányzatok számára?


Az akcióterv objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, lakosság, közlekedés stb.) energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról. Ezen adatok ismerete már rövid távon is jó alapot biztosít a beruházások tervezéséhez.

Könnyebb hozzáférés pályázati forrásokhoz

Az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik energiastratégiával. A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (SECAP) alapul szolgálhat például az ELENA (European Local Energy Assistance: https://www.eib.org/en/products/ advising/elena/index.html), Smart City (https://ec.europa.eu/inea/en/horizon-2020/smart-cities-communities) támogatások igénybevételéhez, mely energetikai célú pályázati források kizárólag SECAP-pal rendelkező önkormányzatok számára elérhetőek.

Tisztább, élhetőbb település

A SECAP dokumentumba foglalt intézkedések szorgalmazzák a megújuló energiaforrások alkalmazását. Minél nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiaforrások a település energiamixében, annál kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. A településen a zöldfelületek növelése, azok minőségének javítása, továbbá például kerékpárutak bővítése kellemesebb életkörülményeket eredményez a lakosság számára, így a település lakosságmegtartó ereje is nő.

Forrás:www.szszbmo.hu


   
Gyorslinkek


Partnerek

Magyar Államkincstár

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

HOI


Településeink honlapjai

www.balkany.hu
www.biri.hu
www.bokony.hu
www.erpatak.hu
www.gesztered.hu
www.kallosemjen.hu
www.kalmanhaza.hu
www.kotaj.hu
www.nagycserkesz.hu

www.nagykallo.hu
www.napkor.hu
www.nyirbogdany.hu/

www.nyiregyhaza.hu
www.nyirpazony.hu
www.nyirtelek.hu
www.nyirtura.hu
www.szakoly.hu
www.ujfeherto.hu


 
 
 
 
 
  2008. Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesulet - Minden jog fenntartva!  [ Impresszum ] [ Jogi nyilatkozat ] [ Adatvédelem ]
Dev by: z404