Utolsó frissítés ideje: 2019. 06. 18. 09:36 
 
 
2019. Június 19. ma Gyárfás - napja
Rólunk
Hírek
HVS (2007-2013)
HFS (2014-2020)
Dokumentumtár
Képregény
Galéria
Sajtószoba
Fórum
Elérhetőség
GY.I.K.
Működési költségek
Településeink
LEADER 2013

<< Jun 2019 >>
Vas He Ke Sze Csu Pe Szo
 1
 2  3  4  5  6  7  8
 9  10  11  12  13  14  15
 16  17  18 19 20  21  22
 23  24  25  26  27  28  29
 30

Hírek


14. alkalommal versengtek a böllérek Napkoron
(2015-01-21 09:57)

2015. január 17-én, a Napkoron, a Napkorona Udvarházban került megrendezésre „A Nyírség Hagyományőrző és Kulturális értékeit bemutató rendezvények” elnevezésű rendezvény.

A disznóvágás, mint magyar néphagyomány munkafolyamatait, és hangulatát kívánta bemutatni a rendezvény a megjelent látogatók részére, mely a jelenlévők egyöntetű véleménye alapján maradéktalanul sikerült. A Napkoron immár 14. alkalommal megrendezésre került hagyományőrző fesztivál a maga kategóriájában a leghíresebb böllérvetélkedő Magyarországon. 

A rendezvény reggel 6:30 órakor kezdődött, amikor a csapatok a kirendelt állatorvos felügyelete alatt megszúrták a mangalica sertéseket, majd kezdetét vette a feldolgozás.


A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület bemutató sátrában két csapat is helyet kapott, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara, valamint a meghívásunkat elfogadó romániai illetőségű Délnyugat-Szatmári Helyi Akciócsoport és Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport közösen felállított csapata is Egyesületünknél készítette el a disznótoros finomságokat.


Az Egyesületünk bemutató sátrában a nap folyamán megjelent látogatók száma a várt létszámot lényegesen meghaladta, mely többek között a remek időjárásnak is köszönhető volt.
Romániából érkezett kollégáink örömmel tettek eleget a meghívásnak, és népes feldolgozó és kiállító csapattal érkeztek a rendezvényre. A férfiak a régi idők hagyományai előtt tisztelegve, szalmán perzselték meg a mangalica sertésüket, az asszonyok a szőttesüket tették közszemlére, valamint a házi készítésű pogácsájukat kínálták az arra járók részére.


A rendezvény hivatalos megnyitója 10 órakor vette kezdetét, a főszervező Támba Miklós, valamint a meghívott országos, és megyei jelentőséggel bíró vendégek köszöntötték a megjelenteket, és méltatták a rendezvény hagyományőrző és tradicionális mivoltát.


A köszöntő után a színpadon a szórakoztató ipar képviselőié lett a főszerep, a látogatók a hazai mulatós zene színe-javát láthatták Napkoron, akik egészen este 7 óráig fokozták a hangulatot.


A Napkori Böllérfesztivál hagyományainak megfelelően a megjelent csapatok több versenyszám keretében is összemérték tudásukat. Ezek egyike volt a legjobb tálalásnak járó elismerés, melyet őszinte örömünkre a Délnyugat-Szatmári Helyi Akciócsoport érdemelt ki. Nekik ezúton is gratulálunk a szép eredményhez.


Másik csapatunk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara sem maradt kitüntetés nélkül, ugyanis a bírák véleménye szerint a legjobb fogópálinka kategóriában helyezettek lettek.


A rendezvény késő éjszakáig nyúló mulatozásban ért véget, minden résztvevő legnagyobb megelégedésére.


   
Gyorslinkek


Partnerek

Magyar Államkincstár

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

HOI


Településeink honlapjai

www.balkany.hu
www.biri.hu
www.bokony.hu
www.erpatak.hu
www.gesztered.hu
www.kallosemjen.hu
www.kalmanhaza.hu
www.kotaj.hu
www.nagycserkesz.hu

www.nagykallo.hu
www.napkor.hu
www.nyirbogdany.hu/

www.nyiregyhaza.hu
www.nyirpazony.hu
www.nyirtelek.hu
www.nyirtura.hu
www.szakoly.hu
www.ujfeherto.hu


 
 
 
 
 
  2008. Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesulet - Minden jog fenntartva!  [ Impresszum ] [ Jogi nyilatkozat ] [ Adatvédelem ]
Dev by: z404